12/20Projecten

Na de feestdagen volgt een scheiding

- Het Advanza Team

Kerst wordt gezien als een gezellige en liefdevolle periode. Als je relatie onder druk staat, is de kerstperiode echter een beproeving. Advocaten en mediators zijn bekend met de enorme piek van scheidingen na de feestdagen. Hoe is de piek in januari te verklaren? Relaties kunnen in december onder hoogspanning komen te staan:

  1. Wat serveren we eerste kerstdag? Welke kerstcadeaus gaan we kopen? Waar vind ik een mooie feestjurk? Het voorbereiden van de kerstdagen kan flink wat spanningen veroorzaken. Stress is tegenwoordig, net als kalkoen, een synoniem voor kerst.
  2. Tijdens de kerstdagen breng je veel tijd door met je (schoon)familie, voor de één is dit geen probleem. Anderen kunnen, vanwege eigenaardigheden en ergernissen, talloze plekken bedenken waar ze liever zouden zijn.
  3. Het eind van het jaar is een moment waarop veel mensen terugkijken op het afgelopen jaar en nadenken over hun leven en beslissingen.
  4. Veel koppels willen niet vlak voor de feestdagen scheiden, vanwege de kinderen. Soms is er al een reis geboekt, of ze hopen tijdens de vakantie nader tot elkaar te komen.
  5. Kerst brengt voor veel partners hooggespannen verwachtingen met zich mee. Het is een flinke tegenvaller als je het juist in deze bijzondere periode niet fijn met elkaar hebt.
  6. Iedereen is tegenwoordig druk. Veel stellen hebben gedurende het jaar niet genoeg quality time samen. Tijdens de kerstdagen ben je continu samen. Er zijn stellen die dit als prettig en romantisch ervaren, maar er zijn ook stellen die zich aan elkaar storen en ruzie krijgen.
  7. In december brengen we veel uren in donker en somber weer door. Het kan in deze maand lastig zijn om zaken positief te bekijken. Al deze punten kunnen ons ertoe aanzetten om een einde te maken aan een relatie.

Als je je relatie wilt verbreken, vraag jezelf dan eerst af of je dezelfde keuze zou maken als het nu augustus was en je goed in je vel zou zitten. Laat de kerstdagen goed bezinken voordat je een beslissing neemt.

Je kunt relatietherapie bij een mediator overwegen. Zodra je start met mediation, begint je focus op het vinden van oplossingen. Relatietherapie kan helpen om de relatie te versterken of een ergere ruzie te voorkomen. Als je te lang wacht, loop je het risico dat je relatie nog stroever wordt en jij en je partner nog verder uit elkaar groeien.

Je kunt ook bij een mediator terecht als je jouw relatie definitief wilt beëindigen. Een mediator is neutraal en kijkt naar de belangen van beide partijen. Hij of zij denkt mee over oplossingen, informeert en geeft advies. De uiteindelijke beslissingen en afspraken, maak je samen met je ex-partner.

Een scheiding is ingrijpend maar hoe sneller je start met afspraken, hoe sneller je respectvol met elkaar kunt omgaan.

Vind de beste mediators in je regio
keyboard_arrow_right