09/12Projecten

Een asbestdak, wat nu?

- Het Advanza Team

Vanaf 2024 zijn asbesthoudende daken in Nederland verboden. Alle asbestdaken die in contact staan met de buitenlucht, moeten voor die tijd gesaneerd zijn. Vermoed je dat er asbest in jouw dak zit? Je bent zelf verantwoordelijk voor de sanering. In dit artikel lees je wat je moet doen. Er is een subsidieregeling, deze regeling staat vast tot en met 2019 dus kom op tijd in actie.

Asbest: gevaarlijk?

Asbest is tot in de jaren tachtig veel in de woningbouw gebruikt, sinds 1993 is het gebruik van deze grondstof in de bouw verboden. Asbestmateriaal hoeft niet gevaarlijk te zijn, maar het kan wel.

Asbest is wit, blauw of bruin van kleur, maar het materiaal waarin het verwerkt is kan diverse kleuren hebben. De grondstof bestaat uit kleine vezels die je met het blote oog niet kunt zien.

Een dak kan beschadigen door weer, wind en mos. Bij een dak waarin asbest verwerkt is, kunnen dan asbestdeeltjes vrij komen. Als je vrijgekomen asbestvezels inademt, is dat gevaarlijk voor je gezondheid: het kan leiden tot ernstige ziekten zoals long- en buikvlieskanker.

Verbod op asbestdaken

Volgens cijfers van Vereniging Eigen Huis zijn er in Nederland ongeveer 120.000 woningen met asbest. Asbest zit niet in gewone dakpannen, het werd tot 1994 verwerkt in golfplaten, platte dakleien en bitumen. Als je zeker wilt weten of er asbest in jouw dak zit, laat het dan onderzoeken.

Het verbod beperkt zich tot dakbedekking. Asbesthoudend materiaal aan de binnenkant van het dak, zoals dakbeschot of isolatiemateriaal, wordt niet verboden.

Het kostenplaatje

Sinds 2016 is er de landelijke subsidieregeling voor het verwijderen van asbestdaken. Voor daken vanaf 35 vierkante meter was al een subsidie beschikbaar, maar sinds juli 2017 komen alle saneringen in aanmerking voor de subsidie. De subsidieregeling bedraagt €4,50 per vierkante meter, met een maximum van €25.000 per adres.

Via https://mijn.rvo.nl/subsidieregeling-verwijderen-asbestdaken kun je jouw subsidieaanvraag indienen. Naarmate 2024 dichterbij komt, zal de vraag naar asbestsaneerders toenemen, dus vraag vandaag nog prijsinformatie aan via https://www.advanza.nl/asbestsaneerder en bespaar flink op de kosten.

Vind de beste asbestsaneringsbedrijven in je regio
keyboard_arrow_right