11/09Projecten

Hoe kies ik een goede mediator?

- Het Advanza Team

Het kan ingewikkeld zijn om een mediator te vinden. Er komt nogal wat ter sprake aan de mediatortafel, dus het is essentieel dat je de juiste mediator kiest. Deze checklist helpt je een flink stuk op weg.

  1. Het is belangrijk dat je een goed gevoel hebt bij de mediator. Veel mediators bieden gratis een kennismakingsgesprek, op deze manier kun je beoordelen of er een klik is.
  2. Om mediation te laten slagen is het van belang dat niet alleen jij, maar ook jouw conflictpartner zich goed voelt bij de mediator. Mediation is zeer persoonlijk dus ook jouw conflictpartner moet een klik voelen, om de regie over de gesprekken uit handen te kunnen geven.
  3. Ga na in welk(e) deelgebied(en) de mediator gespecialiseerd is. Arbeidsconflicten vragen bijvoorbeeld om een andere expertise dan relationele conflicten.
  4. Mediator is op dit moment een niet-beschermd beroep. Win o.a. informatie in over de genoten opleiding en ervaring van de mediator.
  5. Vandaag de dag zijn veel advocaten tevens werkzaam als mediator. Daarnaast zijn er veel mediators die tevens psycholoog zijn. Informeer naar de achtergrond van de mediator om te ontdekken wie voor jou de beste match is.
  6. Iedere mediator stelt zijn eigen tarief vast. Bespreek het uurtarief op voorhand en overleg over een eventueel vast tarief, bijvoorbeeld een all-in prijs voor begeleiding en afhandeling van een echtscheiding. Vraag na of je in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand en of de mediator deze toevoeging kan aanvragen.

Je hebt een eerste stap in de goede richting gezet. Als je bovenstaande checklist aanhoudt, is de oplossing van jouw geschil met de hulp van een neutrale conflictbemiddelaar, binnen handbereik.

Vind de beste mediators in je regio
keyboard_arrow_right